تاریخچه دوربین مداربسته
تاریخچه دوربین مداربسته بر میگردد به زمانیکه یک مهندس آلمانی به نام والتر بروش مخترع دوربین مداربسته که اولین رونمایی از دوربین مداربسته در اماکن عمومی آمریکا در سال ۱۹۱۳ بود.
تاریخچه اولین دوربین مداربسته در سال ۱۹۴۲ توسط ارتش آلمان برای نظارت بر چگونگی شلیک موشک V2 در ایستگاه پرتاب این موشک نصب شد. حدود ۷ سال بعد در آمریکا سیستمهای مدار بسته تجاری با نام Vericon به بازار آمد و استفاده از این دوربینها نیازی به مجوز دولتی نداشته است.
دوربین های مداربسته که وظیفه ضبط و ضبط تصاویر را بر عهده داشته به سرعت توانستند در پایگاههای فضایی بزرگ جایگاه ویژهای به خود اختصاص دهند. این دوربینها حتی بر روی موشکها نیز نصب میشدند تا تصاویری از فضا و سایر سیارهها را به زمین ارسال کنند.
از سال 1980 به بعد
بعد از آنکه در سال 1980 شناخت عمومی از دوربینهای مداربسته بیشتر شد و در موقعیتها و مکانهای مختلفی استفاده و نصب شدند، کاربرد آنها بیشتر به چشم آمد. استفاده از این دوربینها برای افزایش امنیت و نظارت از جهاتی مختلفی مورد توجه قرار گرفت. مهمترین دلیل محبوبیت این سیستم امنیتی عملکرد 24 ساعته آن، ارزانتر و مطمئنتر از استخدام نیروهای امنیتی و به کار گیری نیروهای پلیس بود و همین ویژگیها و قابلیتها باعث شدهاند که امروزه نیز تقریباً در تمامی محیطهای نظامی، آموزشی، رفاهی، عمومی و خصوصی از این سیستم امنیتی استفاده شود.
تجربه اولین استفاده
در اوایل استفاده از دوربین مداربسته، مردم با یک مشکل جدی روبهرو بودند و آن عدم حافظه و حجم مناسب برای ذخیرهسازی تصاویر ضبط شده بود که برای رفع این مشکل سیستمهای ضبط تصاویر (همان DVR که امروزه همگی میشناسیم) با قابلیت ضبط حجم بیشتری از تصاویر به بازارهای جهانی عرضه شدند. بعد از آنکه حجم کافی برای ذخیره تصاویر در دوربین مداربسته و سیستم امنیتی فراهم شد استفاده از آنها علاوه بر آلمان و آمریکا در انگلیس نیز به شدن رواج پیدا کرد و اولین بار از این دوربینها در شهر نورفولک نصب شدند.
اولین دوربین مداربسته تحت شبکه
اولین دوربینهای تحت شبکه در سال ۱۹۹۶ توسط شرکت “Axis” با استفاده از پایه نرمافزاری لینوکس (Linux) تولید شد، این دوربینها براساس استانداردهای HTTP و RTSP طراحی شده بود و از استانداردهای IP برای ارسال تصاویر در قالب اطلاعات (Data) استفاده میکرد. دوربین مداربسته از طریق ثبت اطلاعات تصویری یک محیط امکان پیگیری شخصی یا قضایی پس از وقوع جرم را محیا می کند.
و اما امروزه…
امروزه استفاده از تصاویر دوربین های مداربسته در سطح شهر به بخشی از روند پیگیری پلیس و سازمان های امنیتی تبدیل شده. داشتن تصویر از محل وقوع جرم، روند اجرای آن یا افراد متخلف درگیر، امکان پیگیری و جلب مجرمین را به شدت بالا می برد. از منظر قضایی نیز تصویر ضبط شده در دوربین های مداربسته به عنوان یک مدرک کاملا معتبر شناسایی می شود و میتوان به راحتی به آن استناد کرد.
کاربردهای دوربین مداربسته
کاربرد اصلی و عمده دوربین های مداربسته در سیستم های حفاظتی است اما کاربرد های آن به سیستم های حفاظتی محدود نبوده و از آن فراتر میرود کاربردهایی از قبیل کاربردهای پلیسی ، نظامی، فضایی ،صنعتی ، کنترل ترافیک ، ارتباطات ویدیویی، و تصویر برداری نامحسوس.
کاربرد صنعتی
در کارخانجات نظیر کارخانه های صنعتی شیمیایی یا نیروگاه های هسته ای صنعتی از دوربین های مدار بسته، در جهت نظارات بر نقاط یا مراحلی از کار که حضور فیزیکی انسان خطرناک، دشوار یا حتی غیرممکن است استفاده می گردد.
جلوگیری از ارتکاب جرایم
استفاده از دوربین های مدار بسته در جلوگیری از ارتکاب جرایم بسیار رایج بوده که می توان به مواردی مانند: جلوگیری از بروز جرایم رانندگی و یا حتی جرایم جنایی اشاره نمود. استفاده نامحسوس از دوربین های مخفی نیز بسیار رواج یافته که از این دست می توان به دوربین مخفی دستگاه های خودپرداز اشاره نمود که برای شناسایی موارد سوءاستفاده از کارت های اعتباری کاربرد دارد.
کنترل ترافیک
امروزه در اکثر کشورهای جهان از دوربین های مداربسته برای کنترل ترافیک وسایل نقلیه در سطح گسترده ای استفاده می شود. از جمله کنترل میزان ترافیک در خیابان ها و ارسال اطلاعات توسط GPS به رانندگانی که قصد عبور از مسیر آن خیابان ها را دارند. تحت نظارت قراردادن تصادفات و شناسایی جرایم رانندگی حداقل کاربرد های دوربین مداربسته در کنترل وسایل نقلیه هستند. شناسایی اتوماتیک پلاک خودروها از جمله آخرین دستاورد های دوربین های مداربسته در این بخش می باشند.
امنیت ایستگاه های حمل و نقل عمومی
در مراکز حمل و نقل عمومی که خارج از دید عموم است، برای جلوگیری از بروز حوادث یا کنترل محیط از دوربین مدار بسته استفاده می گردد. به طور مثال در متروها از دوربین مدار بسته برای کنترل درب های ورود و خروج مسافران به منظور حصول اطمینان از عبور مسافر از درب های قطار و یا موارد مشابه آن در اتوبوس ها و یا قطارهای بین شهری استفاده می گردد.
امروزه شاهد گسترش روزافزون استفاده بهینه از این تکنولوژی (سیستم های حفاظتی دوربین مدار بسته) در تمامی ابعاد خرد و کلان در سطح اماکن تجاری – بیمارستان ها – مداربس – فروشگاه ها و… می باشیم که همین امر باعث پدید آمدن محیط هایی امن و مطمئن تر می گردد.