آموزش

روتر چیست و چه کاربردی دارد؟

روتر چیست و تفاوت روتر و مودم

روتر چیست؟

روتر چیست ؟ به زبان ساده، یک روتر دستگاهی است که بسته‌های داده‌ای دستگاه‌های موجود در شبکه را به مقصد مناسب رسانده و با این کار آن‌ها را به اینترنت متصل می‌کند. این داده‌ها می‌توانند بین چند دستگاه در شبکه باشند یا از دستگاهی به سمت اینترنت فرستاده شوند. روتر یک آدرس آی پی (IP) به هر کدام از دستگاه‌های شبکه می‌دهد تا در هنگام دریافت و ارسال داده‌ها، آدرس مقصد یا مبدا خود را بداند. با این کار، روتر مطمئن خواهد بود که بسته‌های ارسالی یا دریافتی همیشه به مقصد صحیح خود خواهند رسید و در مسیر شبکه گم نمی‌شوند.

کار روتر

بسته‌های اینترنت را همانند بسته‌های پستی تصور کنید؛ هر بسته نیازمند یک آدرس است تا به دست دریافت کننده‌ی صحیح خود برسد. شبکه‌ی محلی رایانه‌ی شما نیز همانند یک کوچه‌ی فرعی در دل یک شهر است که تنها دانستن نام آن برای پستچی کافی نیست و او نمی‌تواند شما را در دنیای به این بزرگی تنها با نام یک کوچه پیدا کند.

از همین رو در صورت ناقص بودن اطلاعات، ممکن است بسته به خانه‌ی شخص دیگری تحویل داده شود،به همین جهت روتر اطمینان حاصل می‌کند که هر آدرس (دستگاه) یک شماره‌ی منحصر به فرد دارد تا بتواند با استفاده از آن‌ها بسته‌های خود را به مسیر درست تحویل دهد.

اگر نیاز به بازگرداندن داده به فرستنده‌ی آن داشته باشید یا یک بسته‌ی دیگری را خودتان ارسال کنید، روتر شما مجددا این کار را انجام خواهد داد. با این که این کار برای هر بسته به صورت مجزا انجام می‌شود، ولی سرعت آن به قدری زیاد است که در کمتر از چند میلی ثانیه کار آن انجام می‌شود و حتی در صورت ارسال چند بسته از چند دستگاه مختلف نیز تاخیر خاصی احساس نخواهد شد.

چه زمانی به یک روتر نیاز داریم؟

کاربرد روتر چیست ؟ در گذشته که تنها یک رایانه در هر خانه موجود بود، می‌توانستید تنها با یک مودم به اینترنت متصل شوید. از نظر فنی حتی الان هم این امکان وجود دارد، ولی به دلایل امنیتی بهتر است حتی برای شبکه‌هایی که تنها شامل یک دستگاه می‌شوند نیز از یک روتر استفاده کنید.

با این حال امروزه در هر خانه‌ای بیش از یک دستگاه رایانه یا تلفن همراه وجود دارد که این مساله باعث می‌شود داشتن یک روتر ضروری شود. برای مثال یک خیابان را در نظر بگیرید. اگر در یک خیابان تنها یک خانه وجود داشته باشد، دیگر برای آدرس دادن نیاز به ارائه‌ی شماره پلاک خانه نخواهید داشت، ولی زمانی که بیش از یک خانه در آن جاده قرار داشته باشد، نیازمند آدرسی دقیق‌تر و اصطلاحا محلی خواهید بود.

نه تنها برای اتصال چند دستگاه به اینترنت، بلکه برای اتصال چند دستگاه به یکدیگر نیز نیاز به روتر دارید. حتی اگر اینترنت هم نداشته باشید، با این حال می‌توانید از یک روتر استفاده کرده و با رایانه‌ها و تلفن‌های همراه خود یک شبکه‌ی محلی ایجاد نمایید. با این کار قادر به انتقال داده‌های خود در داخل شبکه و اشتراک‌گذاری محتوایی نظیر چاپگر، اسکنر یا حتی کنسول‌های گیمینگ خواهید بود.

بدون روتر، داده‌ها قادر نخواهند بود که دستگاه مقصد را به درستی پیدا کنند. برای مثال اگر درخواست چاپ یک سند را داده باشید، رسیدن این دستگاه به تلفن همراه شما چه سودی دارد؟ این درخواست باید به چاپگر ارسال شود.

برای راه‌اندازی خانه‌های هوشمند، استفاده از روتر بسیار ضروری است، چراکه تمامی دستگاه‌های شما باید به یکدیگر متصل باشند. در صورت عدم وجود روتر، دستگاه‌های شما قادر به برقراری ارتباط با یکدیگر نخواهند بود. حتی شاید داشتن اینترنت برایتان ضروری نباشد، ولی قطعا نیاز به روتر دارید

تفاوت روتر و سوئیچ

روتر و سوئیچ دو دستگاه کاملاً متفاوت از هم هستند که در لایههای متفاوت OSI کار میکنند. (روتر در لایه ۳ و سوئیچ در لایه ۲ است).

به طور کلی مهمترین تفاوت این دو دستگاه شبکه آن است که روتر دو شبکه متفاوت و سوئیچ یک شبکه داخلی را به هم متصل می‌کند.

از رایج‌ترین شبکه‌های داخلی، شبکه LAN است. از آنجایی که این شبکه‌ها از تعداد بسیار زیادی کامپیوتر تشکیل شده‌اند، همه این کامپیوتر‌ها با استفاده از یک یا چند سوئیچ به یکدیگر متصل می‌شوند؛ حال اگر این شبکه LAN بخواهد با شبکه خارجی دیگری ارتباط داشته باشد، به یک روتر نیاز دارید.

روتر چگونه کار می کند؟

مودم_روتر چیست؟

مودم- روتر چیست ؟ دستگاهی است که وظیفه مودم و روتر را انجام می‌دهد. به این صورت که شما را از طریق خطوط آنالوگی مخابرات (یا انواع فیبر نوری) به شبکه‌های خارجی (یا به صورت عامیانه تر اینترنت) متصل می‌کند و علاوه بر آن وظیفه انتقال داده بین دستگاه‌های مقصد را انجام می‌دهد.

تفاوت روتر با مودم چیست؟

تفاوت این دو دستگاه شبکه را می‌توان به صورت خلاصه در جدول زیر مشاهده کرد:
مودم                                            روتر
اینترنت را برای شما فراهم می‌کند.       اینترنت را بین دستگاه ها پخش می‌کند.
آدرس IP عمومی (public) دارد.        آدرس IP محلی (Local) دارد.
از شبکه WAN استفاده می‌کند.           یک شبکه LAN می‌سازد.

همانطور که قبلاً اشاره کردیم، مودم با استفاده از خطوط تلفن با ISP ارتباط برقرار می‌کند و اینترنت را برای شما فراهم می‌آورد. اما این وظیفه روتر است که دستگاه ها را به هم متصل و اطلاعات را از مودم دریافت کند و به دستگاه صحیح تحویل دهد.

اجزاء تشکیل دهنده روتر

از آنجایی که روتر‌ها نیز مشابه کامپیوتر هستند، قطعات مشابهی در آن‌ها وجود دارد. مهمترین اجزاء تشکیل دهنده روتر‌ چیست ؟

  • CPU
  • مموری Flash: در نقش حافظه دستگاه است.
  • NVRAM: در دستگاه‌های سیسکویی وجود دارد. فایل ایمیج سیستم عامل از این قسمت وارد RAM می‌شود تا عملیات boot شدن روتر انجام شود.
  • RAM
  • اینترفیس های شبکه

در برخی از روتر‌ها رابط کنسول (برای متصل شدن به روتر و پیکربندی آن)، اسلات سیم کارت، اسلات توسعه (PCI) و … نیز وجود دارد.

Related Posts