این روزها همه به دنبال دوربین های مداربسته ای هستند که کیفیت بالایی داشته باشد. این کیفیت تصویر با ویژگی های هر دوربین تعریف می شود. دوربینی که مجهز به یک سری تکنولوژی است قطعا کارایی بالاتری دارد و تصویری که ارائه می کند نیز بهتر است. معمولا بیشتر قابلیت های هوشمند، در دوربین های تحت شبکه است. یکی از این ویژگی ها تکنولوژی iris است. که در داشتن تصویر با کیفیت بسیار موثر است.
تکنولوژی iris در دسته ویژگی های لنزها قرار میگیرد. لنز دوربینی که به این ویژگی مجهز است، شرایطی را فراهم می کند تا تصاویر واضح و شفاف باشد. از عمق دید را نیز بصورت متوازن تنظیم می کند. اساس کار iris، برگرفته از عنبیه چشم انسان است، که در دوربین ها، به کار رفته است.
هرچه Iris ورودیاش گشادتر باشد، نور بیشتری میتواند وارد شود و بالعکس هرچه ورودیاش تنگتر شود، نور کمتری اجازه ورود پیدا میکند. Aperture یا روزنه، اندازه ورودی Iris است
در تصویر بالا مشاهده می کنید که، هرچه عدد F-stop زیاد می شود، اندازه دریچه دیافراگم کمتر می شود، نور کمتر وارد میشود و در نتیجه عمق میدان دید بیشتر خواهد شد.
تکنولوژی Iris چیست؟
اگر بخواهیم تعریف دقیقی از تکنولوژی Iris داشته باشیم، باید در مورد نحوه کار آن صحبت کنیم. دریچه ای بر روی برخی لنزهای دوربین های مداربسته وجود دارد که ورود شدت نور را کنترل می کند. به این معنا که با باز و بسته شدن این دریچه، میزان ورود نور به دوربین قابل تنظیم است و اجازه می دهد تا نور مورد نیاز دوربین بر روی سنسور تصویر تابیده و دوربین مدار بسته تصویر شفاف و با کیفیتی ارائه کند .
دسته بندی Iris
iris را به دو دسته می توانیم تقسیم کنیم. آیریس دستی (Manual-Iris) و آیریس اتوماتیک ( Auto-Iris). که خود آیریس اتوماتیک مجددا به دو دسته دیگر، DC-Iris و Video-Iris تقسیم می شود.
آیریس ثابت Fixed-iris
اساس و کار آیریس ها، تنظیم ورود نور به لنز نور است. یک نمونه از iris ها، آیریس ثابت (Fixed iris) است. که همانطور که از اسمش پیداست، شدت نور عبوری از آن قابل کنترل نیست. در محیط هایی که شدت نور کاملا ثابت است، استفاده می شود.در آیریس ثابت هیچ کنترلی روی میزان نور ورودی در طول شبانه روز وجود ندارد.
آیریس دستی Manual-iris
اگر دریچه آیریس قابلیت تغییر نداشته باشد، به آن آیریس دستی می گویند. در این نوع لنز، دیافراگم از طریق یک رینگ که در دور لنز قرار دارد، تنظیم می شود. بطور کلی این نوع لنزها در مکان هایی با نور تقریبا ثابت مانند محیط های داخل ساختمان، به کار می رود.
آیریس اتوماتیک Auto-iris
این نوع، دریچه آیریس با توجه به میزان نور محیط به صورت اتوماتیک، تغییر می کند. Auto Iris یک لنز موتوردار با قابلیت تنظیم خودکار Iris است. این نمونه برای دوربین هایی که قرار است در محیط های بیرونی نصب شوند، بسیار مناسب است. آیریس اتوماتیک باعث می شود، تصویر شما بسیار واضح و شفاف باشد.
همانطور که گفتیم آیریس اتوماتیک خود به دو دسته تقسیم می شود:
DC-iris : در این لنز دریچه آیریس یا همان شدت عبور نور، توسط مدار داخلی دوربین کنترل میشود (کنترل موتور در دوربین است).
Video-iris : در این نوع دریچه آیریس یا شدت عبور نور، توسط مدار کنترل کننده داخل لنز کنترل میگردد (کنترل در لنز است).
مشکلات لنز با iris اتوماتیک
اگر چه این نوع لنز بسیار بهتر از نوع دستی و ثابت است، اما مشکلی که بوجود میآید این است که با باز و بسته شدن آیریس لنز، میداندید و خصوصا ناحیه فوکوس دوربین مداربسته تغییر میکند. این موضوع در دوربین های مداربسته که دسترسی به جزییات در تمامی نقاط تصویر، مهم و گاهی حیاتی است، ضعف بزرگی محسوب میگردد.
راه حل این مشکل ، تولید لنزهای p-iris بوده است.
لنز p-iris
لنز P-iris یک نوع لنز اتوماتیک است، ولی نه تنها به تنظیم خودکار دیافراگم توجه می کند ، بلکه کنترل دقیقی بر دیگر ویژگی های دوربین دارد. بنابراین کیفیت تصویر را افزایش خواهد داد. یک لنز P-iris با نرم افزار دوربین برای تعیین خودکار اندازه دریچه لنز، به خوبی هماهنگ است. این لنز مختص دوربین های نظارتی توسعه داده شده و بدون اینکه تغییری در میدان دید و فوکوس دوربین بوجود بیاید، امکان تنظیم iris و میزان نور ورودی را فراهم می کند.
لنز iris، در دوربین های با رزولوشن بالا و در محیط های با چالش نوری زیاد، قادر به ارائه تصویر با کیفیت بسیار بالا است.بدین ترتیب همیشه تصویری دقیق و واضح از تمام قسمتهای تصویر، با مناسبترین میزان نوردهی، خواهیم داشت.
در این مطلب به صورت کامل با تکنولوژی لنزهای iris آشنا شدید. که هرکدام به چه صورت کار میکند و در چه موقعیت هایی از کدام یک از آنها استفاده می شود.